WOJEWÓDZKI KONKURS KULINARNY "GOTUJ NA SZÓSTKĘ POTRAWY KUCHNI STAROPOLSKIEJ"
Perduty ( jajka w koszulkach) na szpinaku z grzankami czosnkowymi oraz Zupa śliwkowa z grzankami piernikowymi to nazwy potraw przygotowywanych przez uczniów Zespołu Szkół Specjalnych w Mrągowie podczas I Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego Gotuj na szóstkę potrawy kuchni staropolskiej, zorganizowanego przez SOSW im.Kawalerów Maltańskich w Bartoszycach w dniu 19.03.2015r.
Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach: Szkoły Przysposabiające do Pracy oraz Zasadnicze Szkoły Zawodowe. Do rywalizacji o najlepszą potrawę kuchni staropolskiej stanęło 15 reprezentacji ze szkół i ośrodków województwa warmińsko-mazurskiego.
ZSS w Mrągowie reprezentowały dwie drużyny:
1.Szkoła Przysposabiająca do Pracy przygotowywana przez p.Beatę Przyborowską
- Joanna Kupryjanowicz
- Magdalena Możdżeń
- Robert Pistor
2. Zasadnicza Szkoła Zawodowa przygotowywana przez p. Alicję Michalkiewicz
- Klaudia Cygan
- Patryk Wilczko
- Piotr Przybyłowski
Celem konkursu było:
- kultywowanie dziedzictwa kulinarnego,
- wzbogacenie wiedzy z zakresu przyrządzania potraw kuchni staropolskiej,
- doskonalenie umiejętności pracy w zespole,
- organizowanie i porządkowanie stanowiska pracy.
Potrawy konkursowe oceniało jury w składzie : pan Marek Lidziński - Dyrektor SOSW w Bartoszycach , dwie wybrane drogą losową nauczycielki z placówek biorących udział w konkursie oraz goście specjalni pan Tomasz Plaskota zastępca szefa kuchni w Hotelu Krasicki **** w Lidzbarku Warmińskim oraz pani egzaminator przedmiotów zawodowych w ZSZ i technikum. Konkurs był dla uczniów okazją do zaprezentowania swoich uzdolnień i zainteresowań a także sprawdzenia umiejętności praktycznych i autoprezentacji przed profesjonalną komisją oceniającą.
Informacje przygotowały: Alicja Michalkiewicz, Beata Przyborowska